5 начини за зголемување на производителноста на работа

Во денешниот брзо-преминат свет на работата, успешноста на вработениот не се сведува само на појавување и извршување на работата механички. За вистинско издвојување во вашиот кариерен пат, ви треба добро измислен план и ефективен начин да извршите повеќе. Вашата производителност на работа е кључот за колку далеку и колку брзо можете да напреднете во вашата професионална патека.

Есенцијално е да сфатите дека не постои универзална формула за постигнување на висока производителност. Тоа е процес што бара време, стрпение за откривање на она што најдобро функционира за вас. Било дали се фокусирате на мерење на перформанси, самомотивација или одржување на вашето благосостојба, постојат разни методи за подобрување на вашата производителност. Со развивање на соодветниот менталитет и користење на соодветни алатки, можете да се справите со предизвиците поефикасно и не само да ги исполните вашите цели, туку значително да го подигнете вашиот работен перформанс.

Во овој член, ќе истражиме неколку вредни совети и стратегии кои ќе ви помогнат да го откриете вашиот целосен потенцијал на работа. Било дали сте искусен професионалист кој бара да ги подобри своите вештини или почетник кој бара насоки, овие идеи ќе ви помогнат да станете поефикасни.

  1. Правилото на тројката и Ејзенхауеровата матрица

Овој метод вклучува категоризирање на задачите во три групи: три најугентни задачи (главни приоритети), три дневни цели и три “орбитални” задачи. Овој систем го оптимизира вашиот работен процес, спречувајќи прекумерниот список со задачи.

На пример, дневната рутина на вработениот може да започне со три најугентни задачи: финализирање на предлог за клиент, адресирање на ургентно прашање и подготовка за кључен состанок. Овие се главните приоритети за денот. Потоа, поставуваат три дневни цели, како што се завршување на милениумски прогрес, подготовка на извештај за напредок и проведување на одделен преглед. Тие исто така идентификуваат три орбитални задачи, како што се организирање на работниот простор и бурање на идеи за проекти, што придонесува за општата ефикасност.

Кога задачата на приоритетизацијата станува предизвик, размислете за Ејзенхауеровата матрица, вреден алатка која потекнува од 1900-тите години. Таа помага во идентификација на долгорочните приоритети со акцент на итноста на задачите. Матрицата ви овозможува да категоризирате задачи за да одредите главни приоритети, да делегирате и да ги елиминирате.

Подолу е визуелизација на матрицата:

2. Дигитално чистење

Дигиталното чистење на вашите онлајн активности игра кључна улога во подобрувањето на вашата работна ефикасност и зголемувањето на јаснината на вашите мислења. Слично како што средувањето на вашиот физички простор го прави полесно лоцирањето на работите, дигиталното чистење го поедноставува вашиот онлајн живот, овозможувајќи ви да се концентрирате поефикасно и да ги намалите чувствата на преполнетост.

Едноставни акции, како чување на вашиот телефон надвор од видеот, може значително да помогне. Освен овие практики, неколку други практични навики допринесуваат за дигиталното чистење:

  • Ефикасното управување со е-пошта, вклучувајќи добро-структуриран систем за архивирање и претплати само на релевантни е-пошти поврзани со работа, е критично. Алатки како Hey.com нудат свеж поглед врз управувањето со е-пошта. 
  • Редовно ажурирање и одржување на вашата работна календар за рескедулирање или отстранување на нерелевантни состаноци и настани е друга интегрална компонента. 
  • Вклучување на проверки за одвлекување, што вклучува блокирање на несметки веб-страници и апликации за време на работни часови, заедно со користење на блокер на реклами (https://adblockplus.org/ ), се витални чекори. 
  • Покрај тоа, ажурирањето на вашиот дигитален работен простор, како што е организирање на папката Преземања и испразнување на кошницата, и дефинирање на јасни граници за комуникација кои специфицираат одредени часови за одговор на е-пошти и пораки поврзани со работа, се сите допринесуваат за општото благосостојба во дигиталната ера.

3. Приоритизирајте здрави навики и искористете ги предностите на вашите бенефиции за здравје и други дополнителни придобивки од вашите работодавци

Производителноста не се дефинира само со она што правите за време на работниот ден, туку и вашите активности надвор од работата играат значајна улога. Одржувањето на здрави навици можеби звучи како предизвик, но и мали промени можат да имаат длабок влијание на вашите нивоа на енергија, фокус и општо расположение.

Размислете за интегрирање на едноставни навики како што се пишење на целосно чаша вода пред утринскиот кафе, поставување на едночасовни тајмери за станување и истегнување, или прилагодување на легнувањето за да го обезбедите и дополнителното половин часово спиење. Покрај тоа, не заборавајте да правите редовни паузи, бидејќи студии покажуваат дека тоа може да ја зголеми производителноста. За оние кои се потопени во својата работа, техники како Помодоро Техниката можат да бидат неверојатно корисни, поттикнувајќи ги да правите пауза од пет минути по секои 25 минути работа.

Обратете внимание на предностите на програмите за здравје и доброволност кои ги нуди вашата компанија. Овие програми вклучуваат и физичко и ментално здравје, со позитивни ефекти врз производителноста. Како илустрација, во Бугарија, во Србија или во Турција, врвните работодавци сега нудат пристап до платформи како Re:benefit, која обезбедува флексибилни корпоративни придобивки за вработените, ги поттикнувајќи здравиот баланс помеѓу работата и животот и на крај да го зголеми производителноста.

Прочитајте повеќе: Работодавците го зголемиле буџетот за флексибилни корпоративни придобивки за вработените за 20% од јули до септември 2023 година

Со Re:benefit, имате слобода да персонализирате вашите пакети со придобивки според вашите уникатни потреби. Независно дали барате пристап до програми за здравје и фитнес, образовни можностии, или поддршка за вашето ментално здравје, флексибилноста обезбедена од оваа платформа ви овозможува да постигнете посигурен здрав баланс помеѓу работата и животот, со намалување на стресот. Кога имате ресурси и поддршка за одржување на вашиот физички и ментален здравје, тоа се преведува во зголемена ангажираност, фокус и енергија во вашата работа.

4. Подобрете го вашиот работен простор

Имејќи чист и добро организиран работен простор, многу помага за задржување на производителноста, особено ако работите од дома. Чистиот работен простор, било тоа дома или во канцеларија, може да ги намали одвлекувачките и да ви помогне да останете фокусирани. Кога ќе ги избришете нередот како пенкала, хартии и други работи од вашиот било, креира подходна околина за работа. Исто така, поставувањето на вашиот работен простор близу до прозорец каде што добивате природна светлина не само ќе ви подобри расположението, туку и ќе ве натера да работите подобро. Можете да го искористите просторот над вашата маса за рачно напишани листи за задачи и бели табли за да бидете подобро организирани. Исто така, добијте некои ергономски додатоци за масата како удобна столица, влакна или подложка за зглобови за да помогнете на вашето тело да се чувствува добро. Додавањето на растение во вашиот работен простор исто така може да ви помогне да мислите побрзо, како што покажа истражувањето на Истражувачкиот институт за хортикултура. Освен овие физички промени, можете исто така да користите алатки како менаџери за лозинки, како Dashlane и 1Password, шаблони и централизирани платформи за менаџмент на проекти за да го направите вашиот дигитален работен простор поорганизиран.

5. Контрола на одвлекувачките

За одржување на производителноста, есенцијално е да се борите против одвлекувањата. Овие прекини можат да дојдат во два облици: самоимпозирани и околински прекини. Првата категорија вклучува одвлекувања над кои имаме контрола, како што се известувањата што постојано се појавуваат на нашите уреди. Втората категорија се прекините кои се поиздржани, како што се колегите кои нè посетуваат во нашиот работен простор. Проблемот не е само одвлекувањето само по себе; тоа е времето и напорот потребен за повторното се фокусирање, што често зема до 23 минути, како што покажува истражувањето. Иако е предизвик да се елиминираат одвлекувањата, постојат ефикасни начини за нивно намалување.

Еден метод е затворање на вклучокот за е-пошта или поставување на автоматски одговорник за да сигнализирате дека не сте достапни. Такоѓе можете да го ставите вашиот телефон и апликациите за моментални пораки во режим “не ометајте”. За онлајн одвлекувања, размислете за користење на блокер на пребарувач како StayFocusd, кој спречува пристап до веб-страници кои ги трошат вашето време за време на работните часови. За заштита од околински одвлекувања, носењето на слушалки може да помогне во блокирање на околинскиот шум. Овие стратегии, кога се спроведени, можат да ви помогнат да го повратите контролата врз вашиот работен простор и да го минимизирате влијанието на одвлекувањата врз вашата производителност.

Заклучно, со следење на овие совети, можете значително да зголемите вашата производителност на работа. Сепак, истиот есенцијален е да бидете дел од организација која ја цени вашата добробит и ангажираност. Некои истражувања, како што е студијата на Харвард Бизнис Ривју, истакнуваат директната врска помеѓу производителноста и нивото на признавање и мотивација кои вработените ги добиваат. Вработените имаат tendencija да работат посилно и да останат повеќе фокусирани кога чувствуваат дека нивните напори се признаени и ценети. Колку повеќе внимание и интерес можете да го зафатите од вашата екипа, толку поголема шанса имате за зголемување на производителноста и постигнување на колективниот успех.